Over osteopathie

Osteopathie is een manuele therapie die zich richt op het diagnosticeren en behandelen van functiestoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels in het algemeen.

 

Osteopathie is een holistische therapie (= totaal therapie) waarbij de oorzaak van een bepaalde klacht wordt onderzocht en behandeld. Het lichaam wordt daarom als één geheel benaderd. Wanneer een bepaalde lichaamsstructuur onvoldoende kan bewegen, veroorzaakt dit vroeg of laat bepaalde klachten. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan moet de oorzaak van een klacht vaak op een andere plaats in het lichaam gezocht worden.

 

Een osteopaat brengt het functioneren van het lichaam terug in balans en corrigeert bewegingsbeperkingen die met de klacht verband houden. Het lichaam wordt als het ware gestimuleerd om op eigen krachten te genezen. Hierbij speelt het beïnvloeden van de bezenuwing en het optimaliseren van de doorbloeding een cruciale rol.

 

Verloop van een behandeling

Bij een eerste consultatie mag u zich verwachten aan een uitgebreid vraaggesprek. Hierbij wordt navraag gedaan over de huidige klachten en medische voorgeschiedenis. Medische onderzoeksresultaten (RX, CT, NMR,...) mag u zeker meenemen (indien beschikbaar).

 

Nadien volgt een lichaamsonderzoek. Dit omvat een observatie van de houding, provocatietesten (bepalen van de pijnuitlokkende structuur) en een manueel bewegingsonderzoek. Dit alles is nodig om de oorzaak van de klachten en mogelijke contra-indicaties  (tegenaanwijzingen) tot behandelen op te sporen.

 

Tijdens de behandeling worden enkel manuele behandelingstechnieken gebruikt om de bewegingsbeperkingen, die met de klacht verband houden, te corrigeren. Dit gebeurt aan de hand van manipulaties, mobilisaties, oprekken van spieren/ligamenten en fasciae.

 

Na de behandeling worden ook specifieke richtlijnen en adviezen meegegeven en besproken.

 

Mogelijke indicaties

- Nekpijn (blokkades, torticollis, discus hernia/bulging, arthrose)

- Rugpijn (blokkades, lumbago, discus hernia/bulging, arthrose)

- Gewrichtspijn / Spierpijn / Peesletsels

- Tintelingen en uitstralingspijnen

- Hoofdpijn / duizeligheid / migraine

- Kaakgewrichtsproblemen

- Spijsverteringsproblemen (opgeblazen gevoel, spastische darmen, constipatie, diarree, maagklachten)

- Terugkerende blaasontstekingen

- Hyperventilatie, stress

- Zwangerschapsklachten

 

Baby's: voorkeurshouding, reflux, buikkrampen, constipatie, schedelasymmetrie, huilbaby's, slik- of zuigproblemen, chronische luchtweg- of oorproblemen...

 

Het is onmogelijk een volledige indicatielijst op te maken.

Aarzel niet om mij te contacteren indien u een vraag of toelichting wenst bij een bepaalde klacht. U kan mij steeds vrijblijvend contacteren via telefoon of email.

Praktisch

Osteopathie behoort tot de eerstelijnszorgen. Dit betekent dat er geen voorschrift van een arts vereist is. Belangrijk om weten is dat osteopathie complementair (aanvullend) is met de klassieke geneeskunde. Indien blijkt dat osteopathie voor u niet aangewezen is zal ik u steeds doorverwijzen naar uw arts.

 

Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de klacht. Voor chronische klachten moeten vaak meer behandelingen voorzien worden dan voor acute klachten. Een merkbare verbetering is er meestal na 3 tot 5 behandelingen.

 

Om (terugkerende) klachten te voorkomen kan er ook preventief een osteopathische behandeling gepland worden.

 

 

Alexis Dutordoir

Holstraat 58

8570 Anzegem

 

MAAK EEN AFSPRAAK

 

T. 0498 42 64 93

info@alexis-osteopathie.be

 

 

Over osteopathie

Verloop van een behandeling

Mogelijke indicaties

Praktisch

Over osteopathie